Ontvoering en verberging van minderjarigen :
27 maart 2022

Met ontvoering wordt het illegaal gedwongen meenemen van het kind bedoeld. Voor kinderen onder de twaalf jaar stelt de wet dat zelfs wanneer het kind vrijwillig meegaat met zijn ontvoerder, dit ontvoering is en dus strafbaar.

Verberging wil zeggen dat men een minderjarige, waarvan men weet dat hij ontvoerd is, achterhoudt.

Er wordt strafvermindering voorzien indien de minderjarige vrijwillig en binnen de 5 dagen wordt teruggebracht. De strafverzwaring is van toepassing indien er geweld of bedreiging gebruikt wordt. Als de ontvoering of verberging tot een ernstig (blijvend) letsel of de dood van het kind leidt, worden de zwaarste straffen uit het strafwetboek voorzien.

Het misdrijf van ontvoering en/of verberging (artikelen 428-430 Sw)  van minderjarigen is niet van toepassing op de ouders van het kind. Indien één van de ouders het eigen kind, zonder toestemming van de andere ouder, meeneemt naar het buitenland of een omgangsregeling niet respecteert, valt dit onder andere strafbepalingen.

Voor meer informatie over dit misdrijf, een concrete strafmaat en/of een advies op maat, contacteer onze strafrechtadvocaten via info@studio-penale.be